• vv ELDENIA
  Al ruim 75 jaar een begrip
  in Arnhem en omstreken

 • Geschiedenis

  2 jun 2017
 • v.v. Eldenia in zijn huidige vorm is opgericht op 1 december 1945. Maar ook voor de Tweede Wereldoorlog werd er in Elden al gevoetbald. En wel door twee verschillende clubs: de Watersnippen en?? Eldenia!

  Het eerste v.v. Eldenia
  Dit eerste v.v. Eldenia heeft zo'n elf jaar bestaan: van 1917 tot 1928. Uit die tijd stamt zelfs de oorsprong van een belangrijk onderdeel van onze tot op heden gebruikte tenues: de shirts met de zwarte en witte strepen. De reden voor het stoppen van het eerste v.v. Eldenia was geld: twee spelers van het (enige) elftal braken een been. Zo'n sportblessure was toen echt een ramp: er bestond niet eens een verzekering voor. Het was gezien de blessures niet verantwoord door te gaan.

  Het huidige v.v. Eldenia
  In 1945 ging het voetbal weer rollen. Ook in Elden. En zelfs onder de naam Elden. Toen twee jaar later zeven spelers van de Watersnippen overstapten naar Elden werd het voorstel gedaan om de oude naam in ere te herstellen. En de rest is geschiedenis. 

  Rijke historie
  We kijken als club met trots terug op een rijke historie. Een paar weetjes uit onze geschiedenis:

  • De eerste twee kleedkamers stammen uit 1953.

  • In 1995 vierden we ons gouden jubileum, onder andere met een wedstrijd tegen Ajax.

  • De afbouw van de tribune bij het hoofdveld (d.d. 1995) is voor een groot deel door trouwe vrijwilligers gedaan.

  • v.v. Eldenia beschikte als eerste Arnhemse voetbalclub over een kunstgrasveld (veld 4).

  • Eind jaren 80 werden er 6 nieuwe kleedkamers bijgebouwd. Als laatste werd de nieuwbouw van de nieuwe kleedkameraccommodatie gerealiseerd.

  • Naar één van onze ereleden is een straat vernoemd: dr H.J. Jager. Hij was voorzitter van v.v. Eldenia van 1962 tot 1976. In die tijd groeide de club van vijf naar zeventien teams. De eerste huisarts van Elden hield de club de keuze voor: doodbloeden of nieuw bloed aantrekken uit de nieuwbouwwijken. Tegelijkertijd leidde hij met succes de onderhandelingen met de gemeente Arnhem over het behoud en de uitbreiding van het sportcomplex aan de Westerveldsestraat en hield zo een verhuizing naar sportpark Elderveld tegen. Dr. H.J. Jager stond daarmee aan de basis van het huidige v.v. Eldenia. <lees meer>