• vv ELDENIA
  Al ruim 75 jaar een begrip
  in Arnhem en omstreken

 • Fysio Driel: Groeigerelateerde voetbalblessures bij tieners

  12 feb 2019
 • Fysiotherapie Driel is een dynamische praktijk met een veelzijdig aanbod van therapie met de nadruk op gezond bewegen. Elke maand zullen wij een stukje schrijven over het gezond bewegen in relatie tot sportblessures. Deze eerste editie gaat over groeigerelateerde sportblessures bij tieners.

  Tieners zijn in deze leeftijdsfase erg actief. Gym op school, fietsen richting school, buitenspelen en sporten op de voetbalclub. Dit vraagt nogal wat van de groeiende tiener.

  Kinderen ontwikkelen zich lichamelijk ongeveer tussen hun 8e en 16e levensjaar.

  Over het algemeen kan men stellen dat de botten sneller groeien dan het spierstelsel. Een kind groeit uit de groeischijven in het bot. Dit betekent dat er vooral bij springen en rennen veel trekkracht op de spieren komt te staan. De spieren zitten vast aan het bot en trekken dus stevig aan de botten terwijl dit in ontwikkeling is. Een paar kenmerken van groeigerelateerde voetbalblessures zijn bijvoorbeeld; hak/hielpijn (Ziekte van Sever), kniepijn (Osgood Schlatter of Sinding Larson Johanson Syndroom) en liespijn. Ook rugpijn kan voorkomen.

  In eerste instantie is het belangrijk goed te luisteren naar de klachten. Door de pijn heen spelen heeft weinig zin en zal het herstel vertragen. Het aanhouden van klachten zal aanpassing vragen van het activiteitenniveau. Sla bijvoorbeeld eens een training over. In het ergste geval kan soms een rust periode van een maand nodig zijn om de klachten onder controle te krijgen om vervolgens weer rustig te kunnen opbouwen.

  De fysiotherapeut kan helpen met het informeren/adviseren met betrekking tot het opbouwen van de belastbaarheid, herstellen van een spierdisbalans, of de disbalans tussen de spieren en de gewrichten. Denk bijvoorbeeld aan te korte of slappe spieren, gewrichtsblokkades of verkeerde lichaamshouding. Bij Fysiotherapie Driel kunt u ook terecht voor het behandelen van deze groeigerelateerde klachten.


  Team Fysiotherapie Driel